Cendawan Masak Lemak Cili Api

Cendawan Masak Lemak Cili Api




Resepi murah


Jika anda seorang yang kaki makan sayur atau sukakan makanan pedas, inilah hidangan yang anda patut cuba. Kami yakin, sekali anda cubanya, anda mahu makannya berkali-kali. Lazimnya, masak lemak dimasak menggunakan daging lembu, ayam atau ikan.
Namun begitu, masak lemak juga boleh dimasak menggunakan sayuran juga. Anda mungkin berasa ragu-ragu tapi resepi masak lemak sayur ini pasti membuatkan anda terfikir untuk jadi vegetarian nanti.

Bahan-Bahan:
  • 400g cendawan tiram (potong kecil) (RM4.80)
  • 3 ulas bawang merah, dicincang (RM1.69)
  • 2 ulas bawang putih (RM0.03)
  • ½  sudu besar udang kering (direndam & ditapis) (RM0.50)
  • 1 cawan (170g) air
  • 200g santan (RM1.67)
  • ½ sudu kecil kunyit (RM0.08)
  • Seinci batang serai (RM0.11)
  • Seinci halia (RM0.50)
  • 10 biji cili padi (RM0.10)
  • 1 biji cili merah (RM0.10)

Cara-Cara:
  1. Letakkan sedikit minyak. Apabila minyak sudah panas, goreng ikan bilis, bawang besar, bawang putuh, cili padi, kunyit dan serai.
  2. Masukkan cendawan dan goreng kilas.
  3. Masukkan santan dan garam secukup rasa. Masak pada api perlahan dan kacau.
  4. Apabila mendidih, padamkan api dan hidang.

Comments

Popular posts from this blog

Ayam Masak Kicap

Sup Bebola Ikan dan Cendawan

PURGING VS BREAKOUT